Dactrust
Contacteaza-ne

Vinurile din Noua Zeelandă

Sigur că iubim vinurile românești și avem o slăbiciune aparte pentru podgoriile franțuzești și alte note aparte ale vinurilor produse din culturile Bătrânului Continent, însă vinurile din Lumea Nouă încep să fie din ce în ce mai iubite; iar dintre acestea, vinurile din Noua Zeelandă au, cu siguranță, ceva cu totul aparte.

Primele culturi de viță de vie și-au făcut apariția încă din perioada colonială, în jurul anului 1836, și se pare că s-au născut din inițiativa pionierului James Busby, pe domeniul său din Waitangi. Dar cea mai veche vie din Noua Zeelandă este, oficial, cea plantată în 1851 de misionarii francezi romano-catolici în Hawk’s Bay.

Clima cu specific maritim și specificul solului delimitează un cadru optim pentru producția de vin, iar zona de sud a Noii Zeelande este foarte similară cu regiunea Bordeaux din Franța. Doar că nopțile răcoroase își pun amprenta asupra acidității vinului.

Regiunile principale în care se cultivă astăzi o varietate semnificativă de struguri, regiuni întinse pe 1600 km și nouă grade latitudine, sunt: Northland, Auckland, Waikato/Bay of Plenty, Gisborne, Hawke’s Bay, Wellington, Nelson, Marlborough, Canterbury/Waipara și Central Otago.

Cele mai apreciate vinuri neo-zeelandeze sunt: Sauvignon Blanc (mai ales în regiunea Marlborough), Chardonnay, Riesling, Pinot Gris sau Pinot Noir, fiecare cu varietăți subtile în funcție de micro-regiunea în care este cultivat, de la eleganță sobră, clasică, la arome puternic fructate și până la note de-a dreptul surprinzătoare.

Așadar, vinurile din Noua Zeelandă sunt, cu siguranță, o experiență care merită încercată și își merită pe deplin popularitatea galopantă pe care și-au câștigat-o în ultimii ani. Nu vă rămâne decât să alegeți sortimentul preferat și să descoperiți aromele surprinzătoare pe care i le imprimă particularitățile de climă ale Lumii Noi. Asta și, evident, servirea lor în paharele potrivite, după ce au fost păstrate în prealabil în condiții optime, în vitrine profesionale, speciale pentru vinuri.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza