Dactrust
Contacteaza-ne

Un espresso perfect

Sigur vă puteți gândi la cineva care pur și simplu nu poate deveni funcțional dimineața fără cafea. Nu contează ce fel de cafea și nici metoda de preparare – poate fi orice, de la cafea instant adusă la viață de apa clocotită din fierbător până la cea mai fină aromă arabică, preparată impecabil – cafea să fie! Ei bine, la capătul opus al spectrului se află pasionații autentici, cei care v-ar putea distinge între zeci de note discrete ale cafelei (florale, fructate etc.) și care se raportează la cafea undeva la granița dintre știință și artă.

Da, nu este o exagerare, rezultatul final poate fi artă, dar pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de multă precizie și puțină măiestrie. E drept, nu există chiar un consens absolut în ceea ce privește „rețeta” unui espresso perfect, pentru că gustul rămâne, totuși, o problemă extrem de subiectivă, dar lăsând loc unei anumite marje de flexibilitate, se poate spune că un espresso perfect are nevoie de câteva elemente esențiale.

Firește, primul de pe listă ar fi cafeaua propriu-zisă și se înțelege de la sine că rezultatul final nu poate fi mai bun decât calitatea materiei prime, indiferent cât de riguros se respectă alți pași din proces. Însă e clar că alegerea punctuală a cafelei (soiul, zona de origine, gradul de rumenire) ține tot de preferințele personale. Chiar și așa, adevărații cunoscători v-ar spune că este important de ținut cont inclusiv de cât timp a trecut de la momentul în care a fost prăjită cafeaua (de pildă, unii spun că momentul ideal ar fi undeva între 9 și 11 zile după rumenire). Apoi, cafeaua trebuie neapărat măcinată imediat înainte de preparare, iar granulația (cât de fin se macină) trebuie și ea controlată și ajustată în funcție de anumiți factori. De asemenea, felul și măsura în care este comprimată cafeaua în recipientul care o va susține sub jetul de apă fierbinte va influența aroma. Cantitatea de cafea este și ea o componentă esențială, deși aici există un standard clar – 7 grame de cafea pentru un espresso de 15 ml (respectiv 14 g pentru 30 ml).

Temperatura optimă a apei se situează în jurul valorii de 92-93 de grade Celsius, iar perioada de extracție (cât durează efectiv procesul) ar trebui să fie aproximativ 30 de secunde, toate acestea sub o presiune de cel puțin nouă atmosfere.

Din fericire, de o mulțime dintre detalii se ocupă de la sine mașinile profesionale pentru cafea. Însă buna întreținere a lor, respectarea anumitor recomandări (cum ar fi, de pildă, acționarea distribuitorului de apă fierbinte timp de câteva secunde înainte de a atașa portafiltrul, pentru a-l curăța și pre-încălzi) și, desigur, talentul celui care face cafeaua sunt factorii care desăvârșesc sau distrug capodopera cremoasă pe care o produce un aparat profesional.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza