Dactrust
Contacteaza-ne

Specificul bucătăriei asiatice

Bucătăria asiatică este din ce în ce mai populară peste tot în lume și, chiar dacă în anumite zone sau localuri gustul original (așa cum este obținut în locurile de baștină ale preparatelor respective) a fost ușor adaptat cultural, poate atenuat, îmblânzit, pentru a se potrivi cu gusturile locuitorilor din regiunea adoptivă, mâncarea asiatică are cu siguranță o savoare aparte.

În plus, indiferent de variațiile de aromă, preparatele asiatice se disting prin câteva trăsături clare. De fapt, bucătăria asiatică pare să-și propună să atingă cât mai multe simțuri, pentru că bucură văzul, stimulează mirosul și delectează gustul.

Așadar, prima caracteristică puternică este legată de aspect. Farfuriile care găzduiesc mâncăruri asiatice se remarcă la nivel estetic și probabil că cea mai evidentă componentă estetică este bogăția de culori – vii, plăcute, în armonie unele cu celelalte.

Apoi, mirosul este și el important, așa că aromele prea tari de pește, oaie sau altele asemenea sunt atenuate prin condimente și mirodenii ca scorțișoară, ghimbir, usturoi, vin, ulei de susan etc. Și tot ele modelează și gustul. Iar gustul este esența preparatului, fie că-și propune să fie dulce, acru, amar, picant sau sărat (da, această cultură gastronomică oferă alternative surprinzătoare, cum e gustul amar, ori combinații curajoase, dulci-acrișoare, poate cu note picante). Sosul de soia, zahărul, oțetul și sarea, amestecate în proporții diferite sau în momente diferite, transformă gustul brut al ingredientelor în ceea ce cunoaștem și iubim la bucătăria asiatică.

Nu în ultimul rând, este importantă și metoda de preparare în sine, iar pentru textura și aroma ideală trebuie folosite instrumentele potrivite, instrumente care să le permită legumelor, cărnii, fructelor de mare, peștelui, orezului, condimentelor și mirodeniilor să se amestece în voie, exact atât de mult cât trebuie. O bucătărie profesională, mai ales pentru un restaurant care își asumă specificul asiatic, nu poate livra preparate de calitate superioară fără linii de gătit, plite și wok-uri bine alese.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza