Dactrust
Contacteaza-ne

Specialități reci pe bază de cafea

E abia iunie, dar e deja vară în toată regula și se tot încălzește… Iar la treizeci-și-ceva de grade parcă nu mai e chiar la fel de tentantă cana (sau ceașca) de cafea fierbinte, nu-i așa? Dar parcă nici viața fără cafeină nu sună fezabil, așa că trebuie să ne adaptăm. Din fericire, avem opțiuni, unele având la bază espresso, altele cafea la ibric ori filtru, sau chiar nes. Pe lângă – magie, lapte, gheață…

Cea mai celebră cafea rece este frappe-ul, iar în forma sa originală înseamnă cafea solubilă, puțin lapte, un strop de zahăr (sau mai mult, sau nu neapărat, după gust) și gheață din belșug. Trebuie să îi fim recunoscători unui grec ingenios pentru această licoare; apropo, vă vine să credeți că lumea se bucură de frappe abia de vreo 60 de ani?! În 1956, Dimitrios Vakondios participa la un târg din Salonic și, pentru că nu a reușit să găsească apă caldă pentru cafeaua lui instant, s-a mulțumit cu lapte. Între timp, unii și alții au tot îmbogățit frappe-ul cu frișcă, înghețată, siropuri și alte feluri de adaosuri, dar baza acestui sortiment de cafea rămâne aceeași.

Cappuccino freddo începe și el să apară din ce în ce mai des în meniurile din restaurante, cafenele, baruri și terase, iar diferența dintre ediția de vară și clasicul cappuccino o reprezintă spuma de lapte rece, eventual alături de un adaos de gheață pisată. Apropo, cappuccino a fost invenția unor călugări venețieni din secolul al XVII-lea; aceștia vreau să mai tempereze cafeaua turcească la ibric, așa că au diluat-o cu puțin lapte și au îndulcit-o cu miere. Culoarea băuturii rezultate amintea de cea a straielor călugărilor capucini și așa i-a rămas numele.

Însă, pentru cei care țin să-și bea cafeaua în continuare cât mai tare, rămâne varianta espresso freddo – cafea pură într-un pahar de dimensiune medie, gheață din belșug (preferabil pisată) și poate un strat fin de spumă de lapte rece, totul îndulcit după gust. Și să nu uităm că pentru espresso trebuie să îi mulțumim lui Luigi Bezzera.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza