Dactrust
Contacteaza-ne

Prosciutto – ce este și de unde vine

Prosciutto, de fapt prosciutto crudo (pentru că există și prosciutto cotto, varianta de șuncă obținută prin preparare termică), este o specialitate crud-uscată din carne de porc (chiar și mistreț) care se pregătește încă din vremea vechii Republici Romane. Există inclusiv dovezi scrise din acea perioadă (de exemplu, în De Agricoltura lui Cato, din secolul al II-lea) în care se menționează prosciutto, inclusiv cu instrucțiuni tehnice de preparare.

În esență, atunci și acum, prosciutto se referă la o delicatesă obținută din pulpă de porc, prin eliminarea lichidelor în exces. Numele în sine vine din limba latină și este foarte sugestiv pentru proces: pro, care înseamnă „înainte”, și exsuctus, care înseamnă „extragere”. Practic, pulpa de porc este acoperită cu sare și este comprimată până când se elimină tot sângele (comprimare făcută treptat și cu atenție, pentru a nu sfărâma osul). După aproximativ patru luni se clătește sarea de pe carne și se lasă la uscat, iar acest proces, care transformă cu adevărat carnea în savuroasa prosciutto, durează de la 1 la 2 ani, motiv pentru care este esențial ca spațiul în care se produce maturarea să aibă ventilație bună și o doză optimă de umiditate. La final, bucata amorfă de carne care a atârnat atâta timp, se savurează cel mai bine în felii subțiri (străvezii) care pur și simplu se topesc în gură.

Însă există mai multe varietăți consacrate de prosciutto crudo, fiecare cu specificul său. De exemplu, Prosciutto di Parma (poate cel mai popular sortiment) autentică se face exclusiv dintr-o rasă de porci de mari dimensiuni, crescuți în acea zonă și hrăniți într-un fel anume, dieta lor incluzând și zer rămas de la specialitățile de brânză produse local. Apoi, Prosciutto crudo Toscano are o aromă cu totul aparte, pentru că nu este acoperită doar cu sare, ci și cu piper, usturoi, rozmarin și ienupăr. În schimb, Prosciutto di San Daniele este acoperită doar cu sare, dar în cantități mai mici și neapărat cu sare marină obținută local.

Adevărata frumusețe a acestei specialități este că poate fi savurată ca atare, dar și în combinații extrem de versatile, de la mozzarella până la fructe de tot felul, așa că n-ar strica să aveți la îndemână unealta potrivită pentru a felia corespunzător această delicatesă.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza