Dactrust
Contacteaza-ne

Preparate gătite în vid

Deși nu este (încă?) o metodă suficient de cunoscută la scară largă, rădăcinile gătitului în vid sunt deja bine ancorate istoric. Mai exact, Sir Benjamin Thompson, unul dintre pionierii termo-dinamicii, a fost primul care a vorbit despre prepararea alimentelor la temperaturi scăzute. Se întâmpla în 1799, pe când experimenta cu efectul fluxului de aer cald asupra cărnii într-un cuptor pe care îl concepuse el însuși pentru a deshidrata cartofi. Astfel, acesta a descoperit că procedeul lui nu transforma carnea într-un preparat doar comestibil, ci într-unul „gătit perfect.”

Apoi, în anii 1960, inginerii americani și francezi au descoperit că preparatele gătite sub presiune aveau arome și texturi superioare, așa că s-au folosit de astfel de procedee pentru a conserva alimente la scară industrială. În 1974 George Pralus a adoptat conceptul și l-a folosit în restaurantul său – Troisgros – observând rapid că atunci când pregătea foie-gras prin această metodă preparatul final își păstrase culoarea și avea o textură mai bună. Tot în anii 1970, independent de Pralus, Bruno Goussault, cercetător de meserie, a studiat și el efectele temperaturii asupra alimentelor de tot felul, iar până la urmă a fost cel care a contopit într-un concept unitar vidarea și gătitul sub presiune. Nu este de mirare că cei doi pionieri, Pralus și Goussault, au ajuns să lucreze împreună.

Așadar, prepararea sous-vide face parte din familia „slow cooking.” În esență, presupune separarea alimentelor de mediul care generează căldura prin vidarea acestora (totală sau parțială) într-o pungă specială de plastic și apoi amplasarea într-o baie de apă sau aer, la temperatură controlată precis, pentru perioade prelungite. De regulă, temperaturile variază între 55 și 60 de grade Celsius, iar timpul de preparare între una și șapte ore (dar în anumite circumstanțe chiar și pentru 48 de ore), scopul final fiind prepararea corespunzătoare a interiorului fără a exagera prepararea zonei exterioare, în același timp menținând alimentele suculente.

Știm că am depășit chiar și secolul vitezei, dar un preparat mai aromat, mai gustos și mai sănătos merită răbdarea unui aparat de gătit în vid. Găsiți aici tot ce vă trebuie.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza