Dactrust
Contacteaza-ne

Povestea îndrăgitului Pinot Noir

Pinot Noir, la fel ca Merlot, este unul dintre cele mai iubite nume și vinuri din industrie, atât pentru cunoscători, cât și pentru cei care doar savurează ocazional câte un pahar de vin. Și nici nu e de mirare, căci acoperă un spectru interesant de gusturi și senzații – în egală măsură ușor și puternic, poetic și agresiv etc.

Dar din ce se naște un Pinot Noir? Desigur, dintr-un sortiment de struguri – un strugure cu boabe negre, adunate într-un ciorchine care seamănă cu un con de brad (pinot înseamnă în limba franceză pin, iar noir înseamnă negru în aceeași limbă poetică). O trăsătură foarte aparte a acestei varietăți de struguri este pielița subțire, care face fructele mai vulnerabile la anumite probleme, deci poate fi o provocare cultivarea viței de vie.

Regiunea-mamă este Burgundia (Franța), însă în ultimii ani s-a răspândit mult peste tot în lume, în regiuni ceva mai răcoroase și cu umiditate scăzută, în prezent fiind cultivat în: Australia, Austria (un vin roșu sec – Blauburgunder), Canada, Regatul Unit (pentru vinuri spumante), Germania (Spätburgunder), Italia (Pinot nero), Noua Zeelandă (un soi care se transformă într-un vin cu arome ceva mai fructate), S.U.A.

Vinurile care au în componență struguri Pinot Noir sunt de obicei ușoare sau cu densitate medie, tind să aibă o nuanță ceva mai deschisă decât cele mai multe dintre vinurile roșii și mai puțini tanini (ceea ce se explică prin grosimea pieliței fructului). Iar în ceea ce privește aroma, notele de Pinot Noir se asociază cel mai adesea cu gustul fructelor de pădure (afine, coacăze, zmeură), însă nu este chiar neobișnuit să gustați și un Pinot Noir cu o aromă fructată mult mai intensă ori chiar ușor lemnoasă.

Cât despre asocierea cu mâncărurile, există o gamă bogată de opțiuni: fructe de mare, somon, pui la grătar, curcan la grătar, rață, gâscă, fazan, iepure, porc, miel, vițel, vită, paste, orez, ciuperci sau chiar brânzeturi cremoase. Însă trebuie să rețineți că vinurile Pinot Noir nu se ascoiază bine cu preparatele dulci.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza