Dactrust
Contacteaza-ne

Omul și vinul

E clar că ne place vinul. Parcă din ce în ce mai mult. Nu neapărat cantitativ, dar cu siguranță suntem mai dornici ca niciodată să experimentăm cu licori bahice de peste mări și țări. Și sigur că această deschidere este posibilă grație unui cumul de factori unic în secolul XXI. Însă, v-ați întrebat vreodată când s-a înfiripat dragostea omului pentru struguri și vin?

Deocamdată, dovezile arheologice indică o idilă de cel puțin opt milenii. În Georgia, nu departe de capitala Tbilisi, s-au descoperit la Gadachrili Gora, o mică așezare de pe albia roditoare a unui râu, vase ceramice din Epoca de piatră care erau decorate din plin cu simboluri viticole. De asemenea, o analiză a polenului a confirmat că dealurile împădurite din vecinătate fuseseră cândva pline de viță de vie.

Iar pentru scepticii care și-ar dori mai multe dovezi, aflați că și aici și la Shulaveri Gora, o altă așezare din imediata apropiere, s-au descoperit urme de vase de anvergură, cu baze rotunjite, impregnate de acid tartaric, dovada chimică indubitabilă a faptului că fuseseră cândva pline cu vin.

De atunci până acum ne-am tot rafinat tehnicile, de la vase primitive de lut la echipamentele moderne precis monitorizate sau de la rășini ori ierburi folosite cu același scop ca sulfiții de astăzi, dar esența procesului se păstrează. La fel și dragostea omului pentru vin, viticultură și struguri.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza