Dactrust
Contacteaza-ne

Noțiuni de bază pentru asocierile dintre vin și preparate

Poate că știți celebra regulă a asocierilor dintre cărnurile roșii cu vinuri roșii, respectiv a cărnurilot albe cu vinuri albe, dar în ultima vreme s-ar părea că acest criteriu nu mai este la fel de rigid pe cât era în trecut. Și nu este ca și cum aceste reguli pentru asocieri ar fi influențate de mode și mofturi sezoniere; de fapt, regulile au apărut pentru a ajuta la maximizarea savorii experienței gustative, atât pentru vin, cât și pentru preparate. Aromele și proprietățile celor două ar trebui să se completeze și să se potențeze reciproc, motiv pentru care este important să lumă în calcul aspecte ca: aciditate, dulceață, tanini sau densitate.

S-ar putea să vă sune ciudat, dar obiceiul de a asocia vinul cu mâncarea s-a născut dintr-o necesitate funcțională – oamenii aveau nevoie de lichid și, pentru că în vremurile de demult era mai dificilă filtrarea corespunzătoare a aperi decât procesul de producție a vinului, cel din urmă era pur și simplu alternativa mai sigură. Acesta este și motivul pentru care anumite asocieri consacrate sunt atât de puternic împământenite – fiecare zonă are specificul său culinar. De exemplu, din moment ce mielul era una dintre cele mai consumate cărnuri în Europa, inclusiv în regiuni ca Bordeaux, Grecia, Rioja sau Provence, vinurile produse acolo încă se consideră perechi fidele pentru carnea de miel.

Însă criteriile contemporane au evoluat. Au mai multă legătură cu ideea de contrast și/sau complementaritate dintre anumite caracteristici ale vinurilor și preparatelor. Pe scurt, pentru ca un vin să fie o pereche potrivită pentru un preparat, cele două fie trebuie să aibă o trăsătură comună (poate o anumită aromă a unei mirodenii în vin și același condiment în mâncare), fie să se nimerească pe deplin opuse, ocazie cu care s-ar pune în valoare reciproc.

În rest, sigur, gustul va fi întotdeauna ceva subiectiv, profund personal. Și să nu uităm nici că vinurile nu sunt făcute pentru sommelieri, cei care pot să distingă cine știe ce arome fine sau note subtile de orice. Cu toții ar trebui să putem savura un vin bun și, din fericire, mai toți putem percepe dulceața, aciditatea sau taninii.

Deci eliberați-vă de regula clasică. Garantăm că, în anumite condiții, un vin roșu ușor poate fi numai bun pentru un preparat cu pește. Mult mai important este ca vinul să fie păstrat în condiții optime, indiferent ce culoare ar avea.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza