Dactrust
Contacteaza-ne

Minunatele vinuri din California

Dacă tot am vorbit recent despre vinurile produse în afara Europei, ne-am gândit să le menționăm și pe cele din California. La fel ca vinurile din Noua Zeelandă, acestea sunt din ce în ce mai apreciate și, la drept vorbind, acest stat american și-ar merita notorietatea, pentru că ar fi al patrulea cel mai mare producător de vinuri din lume (dacă ar fi o țară în sine).

Firește, vinurile californiene nu pot beneficia de nobila moștenire a istoriei, căci se produc aici abia din secolul al XVIII-lea. Însă licoarea care a fost la început produsă exclusiv pentru procesiunile religioase s-a tot schimbat în timp. Întâi a cunoscut o creștere uimitoare în timpul Febrei Aurului, iar apoi aproape s-a prăbușit în urma unei epidemii de phylloxera. A urmat Prohibiția, deci un viitor incert, însă și-a trăit momentul de aur în 1976 când, în timpul unei degustări pe nevăzute la Paris, a fost confirmat ca având calități care îl recomandau a fi demn de o comparație cu vinurile franțuzești.

Ceea ce face vinurile din California speciale cu siguranță începe de la climat. Există ceva total aparte și în zona de coastă, dar și pe măsură ce înaintăm spre inima continentului; de asemenea, nu le lipsește nici soarele și au parte de ierni călduroase, cantități optime de precipitații și din când în când de curenți reci. În plus, solurile Californiei sunt extrem de diverse – nisip, lut, granit, pietriș, cenușă vulcanică – iar fiecare își pune amprenta asupra aromei finale a vinului.

Varietățile de struguri roșii din California sunt: Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grenache, Malbec, Merlot, Mourvedre, Petite Sirah, Pinot Noir, Sangiovese, Syrah, Tempranillo, Zinfandel; iar cele albe care se remarcă sunt: Chardonnay, Chenin Blanc, Gewurtz-Traminer, Grenache Blanc, Marsanne, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Roussanne, Sauvignon Blanc, Semillon, Viognier).

Le veți găsi pe toate pe Coasta de Nord (Lake County, Los Carneros, Mendocino County, Sonoma County și deja celebra Napa Valley – locul de baștină al primei crame comerciale din California, deschisă în 1859), Coasta Centrală (Valea Livermore, Monterey County, Paso Robles, San Benito County, Golful San Francisco, San Luis Obispo County, Santa Barbara County, Santa Clara County și Munții Santa Cruz), Dealurile Sierra (Amador County, Calaveras County, El Dorado County, Nevada County, Placer County), Văile Continentale (Lodi și Delta, Madera County, Valea Sacramento, Valea San Joaquin) și California de Sud (Valea Cucamonga, Zona Los Angeles, San Diego County, Valea Temecula) și zona de nord extrem a Californiei.

V-am stârnit curiozitatea? Ați încercat vreodată un vin din California? Dacă da, cum vi s-a părut? Dacă nu, ați încerca?

Consultanta gratuita
, , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza