Dactrust
Contacteaza-ne

Masala nu e Marsala

Când ne-am documentat articolul despre Marsala am descoperit că pare să existe o confuzie frecventă între denumirea vinului și masala, cea din urmă fiind cu totul altceva. Masala nici măcar nu există în formă lichidă, ci în cel mai bun caz în formă de pastă (vindaloo masala).

Dar ce este masala? Ei bine, este un termen preluat din cultura asiatică (mai precis – sud-asiatică și folosit în mod special în India) care se referă la un amestec de condimente și, de regulă, vorbim despre un mix de mirodenii deshidratate. Masala este folosită pentru a da mai multă aromă și personalitate preparatelor și, chiar dacă nu are neapărat o rețetă rigidă, printre ingredientele care se folosesc adesea în aceste amestecuri se numără ghimbirul, usturoiul, ceapa și pasta din ardei chilli. În plus, există anumite combinații care au devenit consacrate și au nume distincte.

Chaat masala, una dintre vedetele bucătăriei indiene și pakistaneze, cu note în egală măsură sărate și acre, numai bună de adăugat și în băuturi, și în mâncare, se întrupează din pudră de mango deshidratat (amchoor), chimen, coriandru, ghimbir uscat, sare, piper negru, asafoetida (sau hing – o rășină cu o aromă foarte puternică, secretată de o plantă înrudită cu pătrunjelul) și pudră de chilli.

Garam masala, cea care încălzește corpul, are o compoziție care variază regional. Însă ceea ce au în comun cam toate varietățile sunt: piperul alb și piperul negru, cuișoarele, scorțișoara, nucșoara, cardamomul negru și verde, frunzele de dafin și semințele de fenicul.

Kaala masala este specifică regiunii Maharashtra, această zonă fiind recunoscută pentru mâncărurile foarte picante și aromele foarte puternice. Așadar, nu e de mirare că ingredientele de bază ale acestui amestec de mirodenii sunt: chimenul, coriandrul, cuișoarele, scorțișoara (sub formă de batoane), kalpasi (o specie de licheni din India), nuca de cocos, semințele de susan și ardeii chilli. Un alt element distinctiv al acestui mix este culoarea neagră (de altfel, „kaala” chiar înseamnă negru), iar pentru a obține acea culoare finală este important ca mirodeniile să fie coapte până când devin foarte închise la culoare înainte de a le amesteca.

Tandoori masala este acel amestec de condimente creat pentru mâncărurile pregătite în tandoori (un cuptor de lut, cilindric), mai ales în nordul Indiei și Pakistan. Această masala se obține, de regulă, prin amestecarea într-un mojar de garam masala și usturoi, ghimbir, ceapă și piper cayenne.

Considerând toate acestea, este clar că bucătăria indiană este foarte diferită de a noastră. Și se prea poate să nască dihotomii – fie o iubești, fie o urăști. Dar cu siguranță merită încercată!

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza