Dactrust
Contacteaza-ne

Marsala – culoarea anului 2015 și vinul bun oricând

S-ar putea să știți deja că Institutul Culorilor Pantone a stabilit că nuanța anului 2015 este Marsala, o culoare îndrăzneață, brun-roșiatică. Motivul pentru care și-a câștigat acest statut este, conform directorului executiv al Pantone (Leatrice Eiseman): „Marsala ne îmbogățește mintea, trupul și sufletul, emanând încredere și stabilitate. Marsala este o nuanță ușor seducătoare, una catre ne atrage spre căldura ei afectuoasă.”

Însă mulți s-ar putea să nu știe că numele acestei culori a fost dat de un vin puternic, cu același nume, Marsala. Iar moștenirea vinului nu e doar legată de culoare, ci și de eleganță, profunzime, sofisticare.

Vinul Marsala este produs în Italia, în orașul cu același nume din Sicilia și există atât ca varietate de vin dulce, cât și de vin sec. Prima atestare istorică a acestei licori s-ar părea că a fost în 1773, iar în 1969 și-a câștigat și statutul DOC (Denominazione di Origine Controllata). Este interesant că locuitorii din orașul de baștină al băuturii beau vinul în forma veche, pură, dar ceea ce se exportă și i-a câștigat popularitatea la nivel internațional este varianta la care se adaugă alcool (de regulă coniac), rezultând o băutură similară cu Sherry sau Porto. Motivul pentru care s-a ajuns să se adauge alcool la vin a fost, totuși, o necesitate în trecut, scopul fiind prelungirea vieții sale în lungile călătorii trans-oceanice (în vremurile în care acestea se făceau mult mai lent, la bordul corăbiilor).

De asemenea, vinul Marsala este folosit și în bucătărie. De exemplu, notele sale ușor fructate și caramelizate îl fac perfect pentru soteurile mediteraneene (pe care le veți și recunoaște ușor în meniuri, pentru că, de regulă, au nume care includ și numele vinului). La fel, Marsala pare să fie foarte popular și în restaurantele cu specific italian din Statele Unite, adesea în sosuri cu ceapă, ciuperci și mirodenii, în anumite rețete pe bază de orez și chiar pentru deserturi ca tiramisu ori prăjiutile cu fructe.

Așadar, rețineți, e anul ideal pentru a vă decora mesele cu accesorii de culoarea Marsala, iar vinul cu același nume e bun de savurat oricând! (Numai să-l țineți la rece, poate într-o vitrină elegantă îmbrăcată în lemn sau într-una ca aceasta, sau aceasta, sau aceasta.)

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza