Dactrust
Contacteaza-ne

Ghidul Gault & Millau – în curând și în România

Probabil că sunt puțini cei cărora nu le este cunoscut măcar vag, din auzite, numele Ghidului Michelin și conceptul aferent – stelele Michelin. Inclusiv noi v-am mai scris aici pe blog de câteva ori despre acest subiect (dacă vreți să [re-]citiți un scurt istoric, articolul nostru poate fi accesat aici). Însă, chiar dacă are cea mai mare notorietate, este departe de a fi singura colecție credibilă și studiată de recomandări pentru restaurante deosebite – și nici măcar nu atingem subiectul platformelor online consacrate, unde avem posibilitatea să vedem opinii cât se poate de nefiltrate și necosmetizate.

Ei bine, dacă tot am auzit că urmează cât de curând (14 mai 2018) să se lanseze și o ediție românească, ne-am gândit să vă facem cunoștință cu un alt ghid celebru – Gault & Millau. E drept, povestea acestuia a început cu decenii bune după apariția Ghidului Michelin, dar iată că a trecut deja mai bine de jumătate de secol și de la prima ediție a Ghidului Gault & Millau.

În 1965, doi critici de restaurante, Henri Gault și Christian Millau, puneau bazele acestui proiect gastronomico-editorial. Evaluările restaurantelor se fac pe o scară de la 1 la 20, considerând strict calitatea mâncării, deși există separat și comentarii ale autorilor despre calitatea serviciilor, ambient etc. Sigur că evaluările nu se pot numi pe deplin obiective (nimic din sfera gastronomică nu poate spera la absența completă a subiectivismului), dar cu siguranță nu sunt influențate financiar; altfel spus, pentru a apărea aici restaurantul chiar trebuie să merite și nu-și poate plăti accesul în această categorie selectă. De altfel, selectivitatea se vede în două alte privințe: localurile cotate sub 10 rareori sunt publicate, iar 20-ul este aproape imposibil de atins. De fapt, până în 2004 nimeni nu primise vreodată acest calificativ, în mare parte din cauza convingerii că perfecțiunea nu poate fi atinsă de muritori, dar iată că Chef Marc Veyrat a reușit să obțină 20/20, ba chiar pentru ambele restaurante ale sale. Cum a reușit? Unii ar spune că standardele au devenit mai laxe, dar chiar și așa maestrul-bucătar a intrat în istorie.

Iar noi suntem foarte curioși să aflăm ce restaurante vom descoperi în ediția românească, cu atât mai mult cu cât acest ghid, spre deosebire de ceva mai clasicul Michelin, este deschis și spre noutățile culinare!

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza