Dactrust
Contacteaza-ne

Prima cantină din lume care servește exclusiv preparate fără gluten

Probabil că ați auzit de această nouă tendință a produselor fără gluten, deși, e drept, fenomenul pare să se manifeste cel mai puternic în Statele Unite și mult mai puțin în România (cu mențiunea că inclusiv la noi a devenit obligatorie menționarea prezenței glutenului în produsele alimentare, alături de alți alergeni).

Ei bine, pentru că nu știm cât de multe cunoașteți despre subiect, începem cu mențiunea că „intoleranța la gluten” este o afecțiune cât se poate de reală: sindromul celiac sau enteropatia glutenică (dacă doriți să citiți mai multe despre această boală auto-imună, puteți găsi mai multe informații aici). La fel de real este și faptul că aproximativ trei milioane de americani sunt afectați de acest sindrom, dar și că s-a creat o „mișcare” destul de artificială în jurul acestei probleme. Practic, unii dintre cei mai înverșunați susținători ai dietei fără gluten nu sunt atât de împătimiți pentru că le-ar dăuna, ci mai degrabă pentru că s-a creat un fel de „modă gluten-free”.

Însă rămâne la alegerea fiecăruia după ce criterii își conturează dieta, dar din perspectiva specialistului HORECA trebuie ținut cont de preferințele care capătă o asemenea amploare. Apropo, v-ați gândit să includeți în meniuri și alternative pentru care cei care nu pot/nu doresc să consume gluten? Poate că merită luată în considerare această opțiune…

Altfel, în Statele Unite a apărut deja și prima cantină studențească unde se găsesc exclusiv produse și preparate fără gluten – Prentice Cafe. Pare exagerat? Poate că da, poate că nu. Cert este că aceasta există în campusul Universității de stat Kent și se estimează că va hrăni aproximativ 800 de studenți în fiecare zi. Iar motivația din spatele acestui demers a fost formulată astfel: „studenții au și așa destule pe cap – nu ar trebui să-și facă griji și siguranța mâncării.” Bonus, cafeneaua oferă și alternative vegetariene și vegane, iar asocierea cu acestea (și ele tendințe cu un ușor iz de moft al zilelor noastre) parcă ne-ar face să credem că un local atât de specializat nu ar fi neapărat o necesitate (cu atât mai puțin în România); deși, e drept, categoria pe care o deservește acea cantină este și segmentul demografic cel mai predispus la asemenea „mode”.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza