Dactrust
Contacteaza-ne

Faceți cunoștință cu celebrul Merlot

Credem că n-am greși dacă am spune că Merlot este, probabil, unul dintre cei mai cunoscuți termeni din vocabularul vinurilor. Sigur ați auzit de el, dar cât de multe știți despre el? Nu prea multe? Nicio problemă! Vă povestim imediat.

În primul rând, Merlot este o varietate de struguri – respectiv o varietate de culoare închisă, albăstruie – și s-ar părea că tocmai această culoare i-a dat și numele, căci seamănă bine cu numele mierlei din Vechea limbă franceză (de asemenea, specia de pasăre cu pricina este o mare iubitoare a soiului de struguri).

Prima mențiune a lui Merlot datează din 1784, undeva în regiunea Libournais a Franței și încă de atunci se consemna că poate fi folosit pentru amestecuri sau ca atare în producția de vinuri. Firește, Merlot-ul încă este puternic asociat cu Franța, dar nu doar din cauza numelui; de fapt, aproximativ două treimi din întreaga producție mondială de Merlot vine din Franța (ceea ce însemna aproximativ 115.000 de hectare în 2004). Dar Merlot se cultivă și în: Italia, România, Bulgaria, Turcia, Grecia, ELveția, Ungaria, Croația, Slovenia, Muntenegru, SUA, Canada, Mexic, Argentina, Chile, Australia, Noua Zealandă și chiar Africa de Sud.

Ceea ce s-ar putea să nu știți despre Merlot este că pare a fi un succesor al lui Cabernet Franc și „fratele” lui Cabernet Sauvignon (apropo, iată una dintre simpaticele ironii ale naturii – chiar există un fel de rivalitate fraternă între cele două soiuri, pentru că acolo unde cele două varietăți se cultivă împreună, Merlot-ul este adesea plantat în zona ceva mai răcoroasă, căci altfel s-ar coace prea devreme). Oricum, cert este că Merlot-ul se caracterizează prin ciorchine aerisite cu fructe mari, o tentă negru-albăstruie, coji destul de subțiti (ceea ce înseamnă mai puțini tanini), un nivel scăzut de acid malic și destul de mult zahăr.

În ceea ce privește popularitatea sa, ei bine, are legătură și cu numele – categoric este mai ușor de pronunțat, chiar și pentru cei care nu vorbesc franceza. Dar sigur că are mult mai multă legătură cu vinul în sine – se amestecă ușor, adăugând consistență și delicatețe, iar ca soi pur se transformă în vinuri catifelate, delicate și fructate (adesea cu note subtile de prună, dar și de coacăze sau afine). Aroma sa poate fi și florală (eucalipt, salvie, oregano, mentă) sau mai apropiată de teluric (ardei, ciuperci, tutun sau piele). Pentru a obține arome profunde, cu note de caramel, ciocolată, cafea sau afumat, vinul trebuie păstrat în butoaie de stejar și trebuie păstrat acolo timp îndelungat.

Se asociază bine cu preparate din carne la grătar, fructe de mare, preparate cu ciuperci, dar sunt de evitat combinațiile cu brânzeturi cu mucegai sau mâncăruri picante. Și, firește, asigurați-vă că vinul este păstrat corespunzător.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza