Dactrust
Contacteaza-ne

Cele mai scumpe sortimente de carne de vită din lume

Știați că cea mai scumpă friptură de vită din lume v-ar costa 3200$? Da, știm, sună aproape ridicol. De fapt, nu, e de-a dreptul indecent dacă ne gândim că în India există oameni care supraviețuiesc cu 28 de rupii pe zi (ca să nu mai faceți voi calculul, l-am făcut noi – 28 de rupii înseamnă aproximativ 0,38 EUR, deci puțin peste 1,70 RON). Dar hai să spunem că aici am compara… roșii cherry cu pepeni?

Doar că și atunci când ne mai îndepărtăm de această extremă suma rămâne exorbitantă, pentru că sigur ne-ar plăti facturile luni bune multora dintre noi; ba, mai mult, se prea poate ca nici măcar prea mulți bogați să nu fie dispuși să plătească atât pentru o porție de friptură (habar n-avem dacă include măcar și garnitură)! Așadar, misterul trebuie elucidat! De ce ar costa atât de mult un preparat din carne de vită?! Ei bine, judecați singuri dacă merită sau nu…

Se prea poate să fiți deja familiarizați cu numele unor sortimente de vită premium, cum ar fi vita argentiniană, Angus, Kobe, Wagyu. Și dacă ați avut ocazia să gustați vreodată din vreo friptură făcută din astfel de sortimente puteți recunoaște că există, totuși, o diferență între acestea și vita românească, cea din urmă nesuferind cine știe ce handicap la capitolul aromă, dar pentru textură… Însă, misterul fripturii de 3200$ rămâne încă departe de a fi elucidat, pentru că inclusiv cea mai scumpă alternativă dintre cele menționate mai sus costă de aproximativ zece ori mai puțin (undeva în jur de 350$).

Cheia misterului o reprezintă disponibilitatea foarte limitată și da, firește, ceva-ceva tot trebuie să fie grozav de special la acea carne. Culmea, nu e neapărat soiul, respectiv Blonde Aquintaine, pentru că în mod normal prețul nu s-ar îndepărta de cel impus de Kobe sau Black Angus. Adevărata cheie a misterului este maturarea și n-o să vă vină să credeți cât de „matură” poate ajunge o carne de vită!

Practic, printr-un proces pe care l-au numit „hibernare”, membrii familiei Polmard reușesc să păstreze în condiții optime carnea de vită pentru oricât de mult timp. Hibernarea presupune menținerea cărnii într-un mediu foarte atent controlat care presupune, de exemplu, păstrarea unei temperaturi constante de -45 de grade Fahrenheit (în jur de -42 de grade Celsius) și ventilație prin curenți de aer care circulă cu o viteză de 75 km/oră. Bonus, vitele au, înainte de sacrificare (apropo, sunt tăiate doar câte patru pe săptămână), un trai cât se poate de liniștit, cu spațiu din plin pentru pășunat și explorare, la aer curat, în zona de nord-est a Franței.

Toate aceste condiții au un singur scop – frăgezimea cărnii. Și s-ar părea că familia Polmard reușește să obțină textura perfectă. Iar când amintisem de acea disponibilitate foarte limitată, chiar vorbeam serios, pentru că există doar 103 coaste maturate în stoc, cel puțin dintre cele puse bine la păstrare între 1998 și 2009…

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza