Dactrust
Contacteaza-ne

Esența bucătăriei mediteraneene

Aroma unui preparat este influențată de o mulțime de factori, începând cu priceperea bucătarului și echipamentele folosite la gătit și terminând cu timpul de fierbere sau coacere, calitatea ingredientelor, armonia dintre cantități și arome etc. Dar ceea ce dă cu adevărat gust mâncărurilor este savoarea condimentelor, curajul mirodeniilor, potențarea ierburilor aromatice.

Și sigur că fiecare zonă are gustul său aparte, modelat de ce are mai bun de oferit mediul local, ajutat de particularități de sol și climă. Iar dacă Mediterana nu ne este neapărat departe, suntem bine familiarizați cu aromele specifice ale coastei sale. Însă merită să revedem ce ierburi aromatice se împletesc în celebrele preparate mediteraneene.

Busuiocul este unul dintre cele mai iubite condimente ale zonei, iar gustul său ușor dulceag este inconfundabil. Poate fi folosit într-o mulțime de preparate, căci o mulțime de ingrediente se înnobilează cu pesto, sosuri, dressing-uri sau prin marinare în prealabil. De asemenea, își face bine simțită prezența în supe sau salate, iar în ultimii ani a început să fie folosit cu precădere în forma sa crudă, proaspătă, nu uscat, ceea ce îi dă mai multă savoare. Mai mult, se îmbină sublim și cu alte plante aromatice, mai ales cu pătrunjel, oregano, cimbru, salvie sau șofran și aproape că nu există preparat cu roșii la care să nu se potrivească.

Oregano, spre deosebire de busuioc, are o aromă ceva mai intensă atunci când este folosit în forma sa uscată decât atunci când este adăugat proaspăt și, chiar dacă îl asociem foarte mult cu bucătăria italiană (v-ați închipui pizza fără el?), oregano este condimentul de suflet al Greciei. Oregano este prieten bun cu măslinele, cu preparatele din ou, cu brânzeturi de tot felul, cărnuri roșii sau de pasăre, salate, legume sau făinoase. Face pereche bună cu busuiocul (așa că, deloc surprinzător, și oregano își găsește firesc locul în aproape orice preparat cu roșii), cimbrul, usturoiul și pătrunjelul.

Rozmarinul, și el esență pur mediteraneană, este una dintre mirodeniile preferate ale bucătarilor pentru marinat cărnurile, legumele sau fructele de mare, mai ales atunci când urmează să fie puse pe grătar. Însă notele sale dulci și ușor lemnoase îl fac potrivit și pentru sosuri sau tocănițe. Și, nu în ultimul rând, este o alegere minunată pentru aproape orice urmează să fie copt la cuptor, pentru că devine un potențiator de aromă în aceste condiții.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza