Dactrust
Contacteaza-ne

Drum bun, Anthony Bourdain!

E o ironie amară și de o nespusă tristețe că un om care le-a adus altora atât de multă bucurie n-a putut să-și mai găsească propria fericire… Însă, în ciuda faptului că a ales să plece [mult prea devreme] dintre noi, excepționalul chef Anthony Bourdain va trăi mereu prin moștenirea pe care a lăsat-o lumii întregi: prin preparate, prin emisiuni, prin editoriale… Prin tot ce a scris, filmat și a gătit.

Cariera de scriitor și-a început-o în 1999, printr-un eseu publicat în The New Yorker. Materialul cu titlul „Nu mâncați înainte să citiți asta” scotea la iveală unele dintre secretele bine păstrate în culisele bucătăriilor de restaurante și le oferea consumatorilor sfaturi despre lucruri de care ar trebui să se ferească (cum ar fi, de exemplu, că un preparat din pește comandat luni seara se prea poate să fie făcut dintr-un pește care fusese livrat proaspăt tocmai vineri dimineața). De fapt, celebritatea lui la scară cu adevărat mare s-a construit riguros pe deviza „adevărului mărturisit,” iar cea mai bună dovadă în acest sens este auto-biografia devenită bestseller pe care a publicat-o în 2000 – Kitchen Confidential (un fel de „Confesiuni din bucătărie”). Iar ce a urmat, inclusiv în producțiile TV în care s-a implicat („A Cook’s Tour,” de pe Food Network, emisiunea „No Reservations” de pe Travel Channel și cea de pe CNN „Parts Unknown,” la care de altfel încă lucra), a reflectat întocmai misiunea lui de a spune adevăruri incomode, mai ales despre lumea sclipitoare a restaurantelor cu ștaif.

Dar sigur că nu ar fi putut să aibă credibilitate în toate aceste demersuri dacă nu ar fi fost, întâi de toate și mai presus de orice, un chef extraordinar, un bucătar profesionist desăvârșit, un artist al artelor culinare. Se pare că dragostea lui „Tony” pentru bucătărie s-a aprins în tinerețe, în timpul unei călătorii cu familia în Franța, odată cu prima degustare a unei stridii, la bordul unei bărci pescărești. În 1978 a absolvit The Culinary Institute of America, iar în cele două decenii care au urmat a tot urcat în ierarhia industriei, în cele din urmă ajungând la vârf, într-unele dintre cele mai luxoase restaurante din Manhattan. Restul e istorie…

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza