Dactrust
Contacteaza-ne

Știați despre bere că…?

S-ar putea să nu vă surprindă că berea este cea mai consumată băutură alcoolică la nivel mondial, dar știați că popularitatea sa ca băutură ca atare este întrecută doar de apă și ceai? Poate că o ajută și vechimea – există motive bune pentru care cercetătorii cred că berea se produce încă din Neolitic, deci de mai bine de 11 000 de ani. Astfel, sigur că și vikingii erau bine familiarizați cu băutura și s-ar părea că trăiau cu convingerea că în Valhalla (numele lor pentru un concept similar cu Paradisul) exista o capră din al cărei uger curgea mereu bere.

Dar chiar și înaintea lor berea își pusese deja pecetea asupra civilizației – babiloniei luau foarte în serios procesul de producție, așa că erau pregătiți să înece orice producător care eșua și îl înecau exact în berea care nu-i ieșise corespunzător. Ba, mai mult, celebrele piramide par să se fi construit sub influența berii, existând dovezi arheologice care susțin faptul că lucrătorii implicați în ridicarea lor primeau aproximativ patru litri de bere în fiecare zi.

Sună mult 4l? Tot nu s-ar ridica la performanța Cehiei de astăzi, țara cu cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor (și încă la o distanță confortabilă de următorul loc din acest top). În schimb, Belgia are cea mai variată gamă de beri, fiind țara cu cele mai multe mărci dintre cele mai bine de 400 existente la nivel global.

Însă e păcat să vorbim doar despre cantitate și nu și despre calitate; de pildă, cea mai scumpă bere din lume costă aproximativ 1 000$ – blondă, belgiană și cu un nume select: Vielle Bon Secours. Apoi, cea mai „tare” bere are origini scoțiene și se laudă cu o cantitate de alcool de 67,5%! (da, da, știți bine că, în medie, berea tinde să aibă cam 5% alcool, deci probabil că aceasta își merită numele din plin: Snake Venom.)

Totuși, de ce n-am bea bere? Știința spune că berea previne pietrele la rinichi și chiar întărește oasele…

Consultanta gratuita
, , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza