Dactrust
Contacteaza-ne

Cum au apărut mesele de tip bufet?

Mesele de tip bufet ni se par astăzi ceva obișnuit. Ba, dacă ne gândim bine, chiar sunt destule (tipuri) de evenimente pe care nu ni le-am imagina fără acest tip de organizare pentru preparate. În plus, este clar că există avantaje nete în favoarea acestui tip de servire a mesei: economie de spațiu, economie de resurse (pentru că fiecare invitat își pune în farfurie doar ce știe că îi place și, de regulă, în cantități potrivite), varietate de sortimente și categoric elimină bătăile de cap generate de „potrivirea” locurilor la masă.

Poate că unii ar spune că bufetul nu este neapărat cea mai elegantă formă de servire a mesei și probabil că ar fi greu de imaginat un dineu oficial în această formă, însă eleganța vine și din cadrul în care este amenajat, formatul și detaliile de finețe, dar mai ales din meniul propriu-zis. Și nu, nu avem niciun dubiu că gama de excepții pentru evenimentele la care nu s-ar preta bufetul este destul de limitată. Dar cine a avut prima dată ideea de a servi masa în această formă?

Ei bine, se prea poate să fi auzit cel puțin la fel de des (dacă nu chiar mai frecvent) denumirea de „bufet suedez” și într-adevăr se pare că așa-numitul „smorgasbord” suedez stă la originea conceptului de bufet. Inițial era o modalitate de a-i hrăni pe străinii care vizitau orașele, iar la începuturile acestui demers bufetul nu avea nimic mai mult de oferit decât pâine și unt (de fapt, etimologic vorbind, termenul suedez original se traduce literal prin „masa pâinii unse cu unt”). Abia ulterior s-au adăugat în meniu feluri ca pește sărat, legume fierte, ouă etc.

Francezii au fost și ei printre pionierii bufetului, dar sigur că bucătăria franțuzească a transformat conceptul într-un spectacol culinar, departe de modestele origini suedeze.

Apoi, în 1939, suedezii și-au prezentat ideea la Târgul Internațional din New York, printr-o platformă rotativă impunătoare, iar de acolo ideea s-a tot răspândit și restul e istorie. Astăzi doar ne bucurăm de o invenție utilă, comodă și eficientă. Și tocmai pentru că știm cât de la îndemână este acest tip de organizare festivă vă punem la dispoziție o întreagă gamă de instrumente auxiliare și vă recomandăm călduros această piesă.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza