Dactrust
Contacteaza-ne

Cele mai periculoase mâncăruri din lume – Peștele Fugu

Știm cu toții că unele mâncăruri nu ne fac bine, însă acum nu vorbim despre acele preparate care ne pot afecta sănătatea pe termen lung sau cele despre care știm că ne-ar putea cauza un disconfort, mai ales după consumul excesiv. Chiar există alimente care ne-ar putea fi fatale aproape imediat după masă, iar unele se află inclusiv în meniurile unor restaurante.

Începem cu cel care este, probabil, cel mai cunoscut exemplu din această categorie – peștele Fugu (pufferfish/peștele-balon), acea specie asiatică (Tetraodontidae) ce poate fi letală, dacă nu este preparată corespunzător. De fapt, acest pește este considerat a fi a doua cea mai otrăvitoare vertebrată din lume și nu e de mirare că între 1996 și 2006 s-au înregistrat 44 de decese din cauza consumului de pește Fugu.

Însă peștele-balon poate fi consumat într-o varietate de feluri – fiert, prăjit, chiar și crud – și chiar este considerat a fi o delicatesă în China, Japonia sau Corea, doar că bucătarul care se ocupă de proces să fie foarte, foarte atent și bine pregătit în acest sens (pentru că a ști exact care parte se poate servi și în ce cantitate este un aspect extrem de sensibil). De regulă, cele mai multe intoxicații apar în urma consumului de supă și sashimi și, culmea, încă nu există un consens în ceea ce privește sursa precisă a toxinei. Totuși, destul de multe voci avizate consideră că substanțele otrăvitoare își au originea în intestinele peștelui, deși ficatul este și el unul dintre principalii suspecți (în 2015 au murit 5 bărbați după ce au cerut în mod special ficatul) și, în general, organele interne; de asemenea, și pielea se află pe lista potențialilor vinovați.

Așadar, cu siguranță ar fi o experiență riscantă și, chiar dacă există opțiuni pentru a interveni în cazul unei potențiale intoxicații, simptomele nu sunt deloc plăcute, iar tratamentul trebuie aplicat cât mai repede posibil! Credeți că ar merita să vă asumați un asemenea risc? Noi parcă v-am recomanda un meniu ceva mai „cuminte”, poate mai tradițional, preparat cu echipamente de gătit sigure, profesionale…

Consultanta gratuita

, , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza