Dactrust
Contacteaza-ne

Caviarul Beluga

Vă propunem să vă răsfățați măcar cu niște informații despre unul dintre simbolurile supreme ale luxului, dacă degustarea s-ar putea să nu vă fie neapărat la îndemână…

Da, vorbim despre caviar, în mod special despre caviarul Beluga și începem prin a vă spune că un singur kilogram de icre negre de acest fel poate costa până la 25.000$ și, de regulă, nu mai puțin de 7.000$. OK, e drept, așa ceva se savurează în cantități foarte, foarte mici, deci nu în porții de ordinul kilogramelor și nici măcar al sutelor de grame, iar asta îi mai scade costul. Însă, pentru cel mai scump sortiment, inclusiv fiecare îmbucătură v-ar costa aproximativ 2.000$.

De ce costă atât de mult? Din cauza ofertei foarte limitate. Acest caviar se recoltează de la sturionii Beluga din Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Caspică, dar limitarea nu este doar geografică, ci mai ales biologică. Nu doar că vorbim despre o singură specie de pește, dar tocmai acestei specii îi sunt necesari până la 20 de ani pentru a ajunge la maturitate sexuală, deci pentru a putea produce icre.

De ce ar fi diferențe atât de mari între limitele de prețuri? Pentru că prețul depinde de vârsta sturionului. Peștii mai în vârstă sunt mai valoroși și produc icre mai deschise la culoare (cu cât sunt mai deschise cu atât sunt mai scumpe) și pot ajunge până aproape de culoarea neagră (cele mai puțin costisitoare). Cele mai scumpe au o culoare albă sidefată, sunt produse de o specie rară de sturion albinos și sunt cunoscute ca „Almas”. Acești pești se găsesc în Iran, au între 60 și 100 de ani, iar în plus se consideră că înoată într-o zonă mai puțin poluată (sudul Mării Caspice).

Recordul mondial pentru cel mai scump caviar vândut/cumpărat vreodată se referă, firește, la această varietate, iar prețul a fost de 34.500$.

Cum se savurează? Gusturile și părerile sunt împărțite, dar este o certitudine că așa ceva ar trebui păstrat în condiții impecabile, așa că vă recomandăm echipamente frigorifice profesionale.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza