Dactrust
Contacteaza-ne

Ayam Cemani – Găina neagră

În timp ce vă scriam despre caviarul Beluga, ne-am gândit că ar putea fi interesant să vă scriem și despre alte produse de origine animală ceva mai exotice, iar primul element care care ne-a atras atenția în procesul nostru de căutare a fost această rasă indoneziană de găini, cunoscută sub numele de Ayam Cemani și supranumită (da, veți râde) „Lamborghini-ul păsărilor de curte”:

Ayam_cemani

Un exemplar adult costă $2.500 (sau puteți opta pentru varianta unei perechi la $5.000), firește, pentru că nu este tocmai ușor de obținut. Iar ceea ce este și mai interesant în spatele penajului, deși negrul pur al aparenței îi dă deja o frumusețe neobișnuită, este că și carnea, și oasele, și organele sunt, toate, negre (ciudat sau nu, ouăle sunt crem și nici sângele nu este negru, deși este mai închis la culoare). Motivul este o anomalie genetică numită melanoză, iar această anomalie a fost, probabil, protejată și cultivată cu scopul de a folosi aceste exemplare în ritualuri religioase și mistice, întâi în Java, apoi în alte zone din Asia. În Europa a ajuns foarte târziu, când deja nu mai putea fi vorba despre folosirea lor în ritualuri – în 1998, prin crescătorul olandez Jan Steverink – deși existența lui ayam cemani fusese menționată și de coloniștii olandezi din trecut.

Aceste păsări depun între 60 și 100 de ouă în primul an, dar foarte puțini dintre puii care vor cloci vor fi tot complet negri, ceea ce face ca populația lor să rămână destul de restrânsă.

În aceste condiții este greu de spus dacă va deveni vreodată o adevărată tendință în restaurante (fie ele și de lux) consumarea cărnii negre a acestei păsări indoneziene, dar probabil ar fi o experiență interesantă; chiar dacă mâncarea neagră nu sună tocmai apetisantă, un bucătar iscusit ar ști cu siguranță cum să așeze preparatul în farfurie și cu ce să îl asocieze pentru a-l face atractiv și delicios. Între timp, fiți siguri că sunteți dotați cu echipamente de gătit profesionale.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza