Dactrust
Contacteaza-ne

Alte noțiuni elementare despre vinuri

Vă amintiți că săptămâna trecută v-am scris un articol despre elementele de bază de care trebuie să țineți cont atunci când asociați un vin cu un preparat? Concluzia a fost, în linii mari, că elementele-cheie sunt contrastul și complementaritatea. Dar mai există câteva noțiuni de bază pe care ar fi bine să le știți despre vinuri – acelea care chiar dau în final efectul de contrast și complementaritate: dulceața, aciditatea, taninii și cantitatea de alcool.

Un vin este pe atât de dulce pe cât sunt strugurii din care se face, la care se adaugă și influența procesului de fermentație prin care trece licoarea până să ajungă la forma finală. Firește, vinurile dulci tind să fie asociate cu deserturile, iar regula implicită spune că vinul ar trebui să fie puțin mai dulce decât bunătățile pe care le acompaniază. Și nu, bunătățile nu trebuie să fie neapărat dulciuri, căci vinurile dulci merg bine cu orice preparat are note dulcegi (poate ceva cu un sos dulce). De asemenea, uneori s-ar putea să ajungeți la un contrast și/sau echilibru interesant atunci când asociați un astfel de vin cu mâncăruri picante sau sărate.

Credeți sau nu, aciditatea chiar influențează felul în care percepem gusturile, așa că se recomandă să asociați vinurile acide cu preparate acide, dar adesea se nasc perechi bune cu anumite preparate uleioase, sățioase, poate mai grase sau sărate. Totuși, sosurile cremoase sunt cu siguranță o pereche complet nepotrivită pentru vinurile cu aciditate mare.

Taninii sunt termenul folosit pentru a descrie notele amărui ale vinului, note care apar firesc datorită ciorchinelor, sâmburilor și pielițelor strugurilor care s-au sacrificat pentru a produce vinul pe care îl savurați. Și chiar dacă ideea de amar nu sună tocmai bine, aflați că un vin cu un nivel mare de tanini ajută la curățarea paletei, ceea ce îl recomandă călduros pentru preparatele din carne. Deisgur, vinurile amărui fac casă bună cu preparatele cu același tip de note, dar la capătul celălalt al spectrului compatibilităților veți găsi preparatele din pește, mâncărurile picante și deserturile.

Cât de mult alcool are un vin? Informația sigur se regăsește pe sticlă. Dar dacă vă întrebați ce înseamnă acel număr, ei bine, aflați că se reflectă în densitate – cu cât are mai puțin alcool un vin, cu atât va fi mai „ușor”. Pur și simplu veți simți asta.

Iar acum știți cam tot ce trebuie să știți despre ABC-ul vinurilor. Tot ce vă mai lipsește este un loc bun pentru a păstra vinurie, dar suntem aici să vă ajutăm!

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza