Dactrust
Contacteaza-ne

Alte mâncăruri periculoase din lume

V-am scris săptămâna trecută despre peștele fugu, probabil cel mai celebru preparat cu potențial letal din meniurile restaurantelor din întreaga lume, dar lista alimentelor periculoase este mult mai lungă și merită explorată încă puțin, nu-i așa?

Din Jamaica vine așa-numitul „ackee”, un fruct înrudit cu lychee, care, dacă nu este mâncat atunci când este pe deplin copt – și chiar atunci neapărat fără semințe! – conține hipoglicină, o toxină naturală deloc prietenoasă cu organismul uman. În 2011 s-au înregistrat 35 de cazuri de intoxicații cu ackee și, în general, se pare că 1 din 1000 de persoane se confruntă cu o asemenea intoxicație în Caraibe.

În Islanda descoperim „hakara” – un preparat groenlandez din carne de rechin nu tocmai proaspătă. Carnea se lasă la maturat timp de jumătate de an și preparatul este servit în felii subțiri, alături de pâine de secară. Însă rechinul nu are în organism niciun organ similar rinichiului, ceea ce înseamnă că nu filtrează toxinele, deci acestea rămân în corp.

În Coreea ați putea savura „sannakji” – o specie de caracatiță care se consumă crudă, dar trebuie neapărat mestecată intens, pentru că ventuzele își păstrează abilitatea de a se lipi cu putere de suprafețe chiar dacă vietatea nu mai este în viață. Surprinzător sau nu, aproximativ 6 persoane mor în fiecare an după ce se sufocă din cauza „preparatului”.

Maniocul, o plantă rădăcinoasă din America de Sud, care conține o substanță ce se transformă în cianură atunci când este consumată crudă, iar în 2005, din păcate, s-au înregistrat 27 de decese în Filipine. Altfel, se poate consuma fără probleme și fiartă, și prăjită, și coaptă, și la grătar etc.

Ei bine, dacă ar fi să ne uităm per ansamblu, s-ar părea că secretul pentru a evita multe intoxicații (cu excepția evitării pur și simplu a alimentelor cu risc) este prepararea lor termică în condiții corespunzătoare. Iar cei care coordonează bucătării ar trebui să se asigure că au echipamente profesionale care funcționează optim și nu lasă nimic la voia întâmplării.

Consultanta gratuita
, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Comenteaza